Trombosi venosa i varius: Quina és la relació?

by | maig 10, 2023 | Varius

Les varius són venes dilatades i tortuoses que es produeixen quan les vàlvules que controlen el flux sanguini a les venes no funcionen correctament. Tot i que no sempre és el cas, les varius poden augmentar el risc de patir una trombosi venosa profunda (TVP), especialment si no es tracten adequadament.

Per què les varius augmenten el risc de trombosi venosa?

Quan les venes es dilaten i les vàlvules no funcionen correctament, la sang es pot acumular a les venes i augmentar la pressió. Aquesta acumulació pot afavorir la formació de coàguls de sang, cosa que augmenta el risc de TVP.

A més, les persones amb varius tenen més risc de patir TVP pel fet que la sang tendeix a fluir més lentament a les venes varicoses. Això augmenta el risc d’estancament de la sang i la formació de coàguls.

Altres factors de risc de TVP

Tot i patir varius és un factor de risc per a la TVP, no és l’únic factor que influeix en la seva aparició. Altres factors de risc inclouen la immobilització prolongada, l’edat, l’historial de trombosi, el càncer, l’obesitat, l’embaràs i el postpart, les malalties autoimmunitàries, els trastorns de la coagulació i l’ús d’anticonceptius orals o teràpia hormonal.

És important destacar que aquests factors no sempre provoquen la TVP, però sí que augmenten el risc de patir-la.

Tractament i prevenció de varius i TVP

És fonamental tractar les varius per reduir el risc de complicacions, incloent-hi la TVP i la tromboflebitis. El tractament pot incloure mesures preventives, com ara mantenir un pes saludable, fer exercici regularment, evitar estar assegut o dempeus per llargs períodes de temps i usar mitges de compressió. També es poden recomanar tractaments específics per a les varius, com l’escleroteràpia, l’ablació amb làser o la cirurgia, depenent de la gravetat del cas.

Si experimenteu símptomes de varius, com dolor, inflor o canvis a la pell, és important buscar atenció mèdica per obtenir un diagnòstic i un tractament adequats i prevenir l’aparició de complicacions com la TVP.

Conclusió

Les varius augmenten el risc de TVP, però no és l’únic factor que influeix en la seva aparició. És important tenir en compte altres factors de risc i tractar les varius per reduir el risc de complicacions. Si experimenteu símptomes de varius o de TVP, contacteu amb el Dr. Josep Comerma per obtenir un diagnòstic i un tractament adequats.