Tipus de varius: símptomes i causes

by | gen. 9, 2023 | Varius

Les varius són vasos sanguinis dilatats que apareixen quan el flux sanguini no es dirigeix correctament de tornada al cor. Aquestes dilatacions de les venes es produeixen per diversos motius, provocant una acumulació de sang que les fa visibles i doloroses. Les varius es divideixen en quatre graus diferents, en funció de la gravetat de les complicacions. A continuació, detallem els tipus de varius segons el seu aspecte i mida, definits per la classificació CEAP (Clinical-Etiological-Anatomical-Pathophysiological).

Classificació de les varius segons el seu aspecte i mida

GRAU I

Quan ens referim a les varius de grau I, parlem de les aranyes vasculars (telangièctasis) o venes reticulars, que podem detectar-les a la pell amb un lleuger to violaci en determinades zones. Tot i que les aranyes vasculars es consideren principalment un problema estètic, també poden provocar pesadesa i cansament a les cames.

GRAU II

Aquesta forma de varius indica que les venes es fan més visibles a mesura que passa el temps a causa d’una circulació sanguínia deficient. També és quan comencen a aparèixer els primers signes i símptomes de les varius, com a sensació de pesadesa a les cames, dolor, rampes, sensació de formigueig o picor i coïssor.

GRAU III

Amb el temps, les venes afectades s’engrandeixen i la inflamació de les venes superficials empitjora, manifestant-se l’aparició de l’edema (inflor causada per l’acumulació de líquids), canvis en el color de la pell ulceració.

GRAU IV

Les varius d’aquest grau poden ser especialment perilloses per al sistema circulatori, ja que sovint presenten úlceres i èczemes, fent que el pacient sigui més susceptible a qualsevol mena d’infecció a causa de ferides visibles.

Les varius poden ser antiestètiques, però també poden provocar greus problemes de salut com ara la Insuficiència Venosa Crònica (IVC). Per aquest motiu, és essencial aplicar mesures preventives segons els tipus de varius per evitar qualsevol complicació. Si tens varius, demana cita amb el Dr. Josep Comerma, especialista en el tractament de varius a Figueres .