Tractament de radiofreqüència per varius: una solució segura i eficaç

by | febr. 28, 2022 | Radiofreqüència

La Insuficiència Venosa Crònica (IVC), també coneguda com a venes varicoses o varius, són engrandiments anormals de les venes que no compleixen adequadament la seva funció de transportar la sang de tornada al cor i, en conseqüència, la sang s’hi acumula, provocant la seva dilatació i tortuositat.

Les varius apareixen generalment a les cames, per ser les més freqüents, però també es poden presentar en altres parts del cos com l’esòfag (varius esofàgiques), la regió anal (hemorroides) o als testicles (varicocele).

El desequilibri hormonal, l’obesitat, el sedentarisme, la bipedestació perllongada i l’embaràs són algunes de les causes més freqüents en l’aparició o el desenvolupament de varius.

Tractament de radiofreqüència per tractar les varius

El tractament per radiofreqüència és un nou procediment mínimament invasiu que utilitza ones de ràdio per escalfar i col·lapsar les parets de les venes, segellant-les. El procediment es fa de forma ambulatòria i amb anestèsia local.

La tècnica consisteix a introduir un catèter bipolar a l’interior de les venes varicoses, el qual desprèn energia calòrica provocant una desnaturalització de les proteïnes de la paret de la vena varicosa i una oclusió de la vena.

El tractament per radiofreqüència és una alternativa segura i eficaç als tractaments més tradicionals per eliminar les varius. Generalment, està indicat en els casos següents:

  • Quan hi ha varius i aranyes vasculars que no han respost al tractament conservador.
  • Quan el pacient presenta contraindicacions per al tractament d’escleroteràpia amb microescuma o la cirurgia.

Per què és important tractar les varius?

Segons diversos estudis, les varius afecten una de cada quatre dones i un de cada sis homes a Espanya.

Si no es tracten a temps, les varius poden convertir-se en afeccions més greus com la trombosi venosa profunda, la varicotrombosi, la varicoflebitis, les hemorràgies espontànies (varicorràgies) o els trastorns tròfics cutanis amb aspecte ulcerós.