Com afecta el tabaquisme en l’aparició de les varius?

by | oct. 3, 2022 | Varius

Les varius són un problema de salut que afecta moltes persones a tot el món. Es tracta d’una patologia venosa que es caracteritza per la presència de dilatacions anormals a les venes. Encara que no hi ha una causa única que les desencadeni, el tabaquisme és un factor important en la seva aparició. A més d’agreujar els símptomes de les varius, també pot augmentar el risc de patir complicacions derivades d’aquesta patologia.

Com afecta el tabaquisme a la circulació sanguínia?

El tabaquisme és un dels factors principals en l’aparició de varius. Tenir aquest tipus de patologia venosa comporta dificultat respiratòria i mala circulació sanguínia per obstrucció, entre altres complicacions. També hi ha diverses raons per les quals el tabaquisme augmenta el risc de patir varius:

Les substàncies químiques contingudes al fum del tabac són transportades per la sang fins a les venes de les cames. Aquestes substàncies afecten les parets venoses, impedint que es contreguin i relaxin correctament.

A més, el tabac també afavoreix la formació de plaques a les artèries, promovent una mala circulació de la sang.

Fumar també afecta el funcionament de les vàlvules de les venes. Aquestes estructures són les encarregades de regular-hi el flux de sang i evitar que es desplaci cap enrere, situació que augmenta el risc de patir varius. A més, el tabaquisme pot fer que aquestes vàlvules perdin elasticitat i, per tant, deixin de funcionar correctament. Aquest és un altre factor que contribueix a l’obstrucció de les venes i provoca trastorns circulatoris a diferents parts del cos on hi ha molts gots, incloses les cames.

A més dels efectes directes sobre la vasculatura venosa, el tabaquisme també pot afectar les varius de forma indirecta a causa de certes afeccions derivades d’aquest hàbit. Alguns estudis han constatat que els fumadors tenen més risc de trombosi venosa profunda.